Rady a tipy

Jak na cenově dostupnou přípravu domácí kávy?

Máte rádi kávu, ale ta servírovaná v kavárnách vám přijde moc předražená? Tak si ji připravte doma! Poradíme vám jak na to.

Zkuste se vyvarovat kávy granulované, kterou baristé a odborníci ani nenazývají kávu, nýbrž kávovinovým nápojem. Bývá totiž vyrobena z méně kvalitní robusty. Vynikající káva, to je ale arabika. A jak připravená? Budete překvapeni! K tomu, abyste si doma připravili skvělou kávu, nepotřebujete kávovar za desetitisíce. Nabízí se moka express, french press a ruční pákový stroj.

Moka express

Chuti klasického espressa se prý nejvíce přibližuje káva z konvičky moka, kterou prý najdete téměř v každé italské rodině. Tento dokonalý vynález světu už v roce 1933 představil pan Bialetti. Moka konvička se skládá ze tří částí. Ze spodní nádobky, do níž se nalije voda, středního sítka, do něhož se nasype mletá káva do pákového kávovaru (hrubost mletí je stejná) a vrchní části, do níž bude poté, co se konvička zahřeje, vytékat hotová káva.

French press

Ještě jednodušší je příprava kávy je ve french pressu, tedy ve skleněné konvičce s pístem a filtrem. Mletá nahrubo namletá káva se nasype o jedné třetiny výšky, zalije horkou vodou, po pár pár minutách zamíchá a po dalších třech až čtyřech minutách se píst stlačí dolů. Káva je v ten okamžik připravená ke konzumaci.

Ruční pákový stroj

Silné espresso připravíte také v ručním pákovém stroji. Tento dokonalý vynález pochází z doby, kdy kávovary ještě neměly čerpadlo a tlak na přípravu espressa se vyráběl ručně, pomocí páky. Dodnes přitom tyto stroje několik firem vyrábí. Příprava kávy v ručním pákovém stroji vypadá následovně: do kávovaru se nalije voda, do páky nadávkuje mletá káva do pákového kávovaru, sklepe do rovna, páka se nasadí do kávovaru a zvedne směrem nahoru. Do hlavy začne natékat horká voda. Espresso začne vytékat poté, co se páka začne pomalu stlačovat dolů. Tak dobrou chuť.